sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mission completed - 4.59.43

Kauden tärkein kisa on sitten kisattu ja loppuaika meni juuri alle asettamani viiden tunnin tavoitteen - loppuaika 4.59.43 pisti suun hymyyn ja hyvän fiiliksen onnistuneen triathlonprojektin päätteeksi.

Ja näin se kisa meni....

Ennen kisaa jännitti kovasti. Vaikka olen tottunut kilpailemaan niin silti jännityksen vahva tuntemus yllätti. Minna toimi huoltajana sekä kannustajana matkan varrella - sain siis keskittyä vain omaan suoritukseeni.

Uinnin lähtöpaikan otin oman ikäsarjan loppupäästä. Paikka osoittautui hyväksi sillä heti alusta alkaen sain tehdä omaa uintia. Lähtösuora neljännelle poijulle saakka menikin tosi hyvin. Sain uitua yllätyksekseni suoran linjan. Ekan käännöksen jälkeen tuuli osui reitille jo pahemmin, mutta uinti oli hyvin kasassa ja kuudennelle poijulle saapuessa tilanne oli mainio vaikka olin uinut liikaa vasemmalla suorasta linjasta. 

Seuraava suora olikin sitten todellinen taistelu-uinti! Vastatuuli ja aallokko ei vielä mun lyhyellä uintitaustalla suju. Uin jatkuvasti vinoon, mutta veto vedolta koitin taistella eteenpäin. En sallinut itselleni yhtään muita kuin vaparin liikkeitä. Vedet tuli välillä suuhun mutta sitkeästi sinnittelin eteenpäin kohti kahdeksannen poijun kääntöopaikkaa. 

Loppusuora menikin sitten jo mallikkaasti kun tuulen vaikutus väheni rannan lähestyessä. Uintiaika oli aivan järkyttävän hidas - 43.39. Rantautumisen jälkeen päässä kävi hetken ajatus että 5 tuntia jää haaveeksi. Lisäksi vaihdossa käytin aikaa todella paljon - pyyhin ihon kuivaksi, laitoin puseron ja irtohihat, join, söin... Ei ihme että aikaa meni tuohon peräti 4.45!

Kun nousin mäen päällä satulaan olin noin 10 min aikatauluani jäljessä. Naksautin asenteen päässä kohdalleen ja aloitin tunnollisen polkemisen. Ohitettavaa riittikin alussa ihan hurjasti. Motivoidakseni itseäni painoin kellosta väliajat jokaiselle 10 km osuudelle. Näin aloin pian huomaamaan että pyöräilen kovempaa kuin mitä olin laskenut ennakkoon ja sain yhtä 10 km osuutta lukuunottamatta kiinni tavoiteaikaani. Sain tästä jatkuvasti lisää energiaa jatkaa kohti aikatavoitettani.

Toisella kierroksella tiellä olikin jo väljempää ja sain ajaa hyvin rauhassa omaa ajoa. Keskityin myös korkan kadenssin ylläpitämiseen. 75 km kohdalla tapahtui hämmentävä tilanne. Noin 6 hengen porukka ajoi mun ohi ihan todella ryhmänä. Ja juuri kun ryhmä oli ohittanut tuli tuomari paikalle ja pisti mulle sekä kahdelle mun edellä ajavalle stop-go -rangaistuksen ryhmä ajosta! Kukaan meistä kolmesta ei ajanut oikeasti siinä ryhmässä. Onneksi rangaistuksen kärsimiseen riitti se että nousin pyörän selästä maahan, join, söin ja sain jatkaa. 

Viimeisen 15 km tulinkin tämän todella väärydellä saamani rangaistuksen jälkeen mielettömällä agressiolla maaliin. Keskari oli 33.9 km/h kun nousin pyörän selästä ja ajoaika 2.39.19 oli peräti 6 min nopeampi kuin mitä olin laskenut ennakkoon. Oletan muuten että nousu pyörän selästä jopa paransi mun loppuaikaa, koska sain siinä lyheyessä ajassa palautettua kehoa todella hyvin.

Toinen vaihto sujui mielestäni hyvin, mutta silti käytin siihen aikaa 4.10!

Kun pääsin juoksun alkupisteelle katsoin kelloa että aikaa on tasan 1.28 himoitsemaani 5 tunnin alitukseen. Nyt oli juostava hyvin samalla tiedostaen että juoksureitti ei ole kovin nopea. Ensimmäisen kierroksen tavoite oli totuttaa jalat juoksemiseen. Noin kolmen kilometrin kohdalla jalat alkoivatkin toimimaan hyvin. Odotin jännityksellä mikä ensimmäinen kierrosaika tulisi olemaan. Väliaika ekalle kiekalle oli 21.42, mikä tarkoitti sitä että vahvasti menee. Toinen kiekka oli vastaavasti 21.40. Vire oli kyllä tosi hyvä ja askel oli edelleen tosi vahva. Minna oli kannustamassa ja kuvaamassa stadionilla.

Kolmannen kierroksen alussa päätin päässä että menee alle 5 tunnin. Päätin että en anna tuumakaan periksi ja päätin myös että teen tarvittaessa ankaran loppuvedon. Kolmannella kierroksella huomasin jo rasitusta, mutta en yhtään väsymystä. Viimeisessä väliajassa aikaa maalin tuloon oli vähän reilu 22 minuuttia. Tiesin että onnistun. Minna kysyi stadionilta lähtiessä "Onko kaikki hyvin?". Sanoin että "On!". Viimeiselle kierroksen alussa varmistin että saan vielä hyvin juotua kentän laidalla. 

Viimeisen kierroksen alun nousuosuuden otin todella varovasti ja voimia tuhlaamatta. Jälkimmäisen puolikkaan tulin sitten lentäen. Metsäosuuden juoksin aivan mielettömällä asenteella kelloa koko ajan vilkuillen. Hain kellon katsomisesta voimia jatkaa. Lisäksi hain voimia kaikkien niiden ihmisten ajatuksista joiden tiesin jännittävän miten mulla menee. Lisäksi mietin että kun blogissa olen alusta alken kertonut että viisi tuntia on tavoite niin se vaan pitää tehdä - en antanut itselleni vaihtoehtoja. Niin moni tiesi projektistani ja te kaikki olitte lopussa ajatuksissani. Koin tämän sanotun ja kirjoitetun tavoitteen todella konkreettisena voiman lähteenä viimeisillä kilometreillä. 

Oli mahtava tunne juosta viimeisen kerran stadionille ja ymmärtää että aikaa on. Tuuletin jo tullessa kentälle. Minna kannusti hurjasti! Tuuletin ja huusin kun alitin maalikaaren. Maaliviiva oli ihan sopivassa kohdassa ja kello tosiaan pysähtyi alle viiden tunnin aikaan 4.59.43! Maalin jälkeen sain heti halata Minnaa ja kyyneleet tulivat silmiin.

Olen erittäin tyytyväinen siihen mitä sain kisassa aikaiseksi. Asenne kisasuorituksessa oli kohdallaan ja sain kasattua itseni huonon uinnin jälkeen todella vahvaksi. Onneksi puolimatkan kisa on pitkä niin pään kanssa ehti tekemään paljon töitä, jopa ihan lopussa kova henkinen psyykkaus on mahdollista.

Sykkeiden puolesta suoritus oli hieman hämmentävä. Keskisyke oli 146, mikä on kaksi lyöntiä alle alemman kynnyksen. Vasta viimeisen viiden minuutin aikana juoksussa sain sykkeen yli 160 ja loppuvedossa korkein lukema oli 168. Mun max. syke juoksussa on 189!

Vaihtoihin käytin aikaa yhteensä 8.55! Tässä on kyllä 2-3 minuuttia liikaa. Vaihtoajoista olisi ollut helppo nipistää aikaa pois jos olisin ennakkoon miettinyt tarkemmin mitä teen vaihdoissa ja mitä en.

Juominen ja syöminen onnistuivat kisan aikana myös mainiosti. Energiat olivat kohdallaan koko suorituksen ajan eikä missään kohdassa tullut notkahduksia. Tästä kertoo myös se että loppussa pystyin tsemppaamaan hyvin.

Kiitos kaikille matkan varrella kannustaneille ja kaikille ajatukissa olleille! Lisäksi Minnalle suuri kiitos kisapäivän huollosta ja mahtavasta kannustuksesta.

Tässä vielä Minnan ottamia kuvia päivästä:


Märkkäri päälle.







Haastavasta tilanteesta lähtö pyörän kanssa liikkeelle.

Pyöräilystä ei sitten julkaistavia kuvia ollutkaan!



Kolmannelle kierrokselle lähtö!



Kolme kierrosta takana. Lantio putoaa kyllä tosi alas, onneksi on etukenoa!



Vauhdikas ja tunteikas maaliintulo.



Hetkeä myöhemmin - 4.59.43.


Ehkä ensi vuonna uudestaan uusilla ja kovemmilla tavoitteilla.


--- Jukka





 


1 kommentti:

  1. Aivan mahtava kisa! Onneksi olkoon! Todistit juuri kuinka tärkeää on oma asenne.

    VastaaPoista